Asiye Tuğçe Çakır
Sosyal Medyada İşlenen Suçlar
Bununla beraber günlük hayatta işlenen suçların bilişim aracılığı ile işlenmesi de artış göstermiştir. Sosyal medyada işlenen suçları ‘bilişim suçları’ ve ‘bilişim sistemleri aracılığı ile işlenen klasik suçlar’ olarak ikiye ayırmak mümkündür. Toplumumuzda sıklıkla işlenen suçlar nelerdir, şikayet nerelere yapılır, süreç nasıl ilerler, cezaları nelerdir bunları yazımızda cevaplayalım.
HANGİ SUÇLAR İŞLENEBİLİR?
Türk Ceza Kanununca, sosyal medyada suç olarak nitelendirilebilecek eylemlerin hepsine bize ayrılan bu köşede değinmemiz mümkün değil. Bu sebeple toplumun sıklıkla işlediği suçlara değinelim. Başlık altında saymak gerekir ise;
Hakaret ve Tehdit: Sosyal medyada işlenen hakaret suçu TCK (Türk Ceza Kanunu) madde 125 hükmüne göre değerlendirilir ve üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Lakin kişi, cumhurbaşkanına hakaret içerikli paylaşım yapar ise TCK m.129 ile yargılanır ve bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tehdit suçunda ise failin, tanınmayacak bir anonim hesap kullanması suçun nitelikli hali olması sebebi ile alacağı ceza iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası olacaktır.
Cinsel Taciz: Cinsel taciz suçu sosyal medya suçları arasından en çok işlenen suçlardan biridir. TCK m.105 suçun oluşumu için fiziksel teması zorunlu görmemiş ‘’cinsel amaçlı olarak taciz etmek’’ fiilini yeterli bulmuştur. Buna dayanarak diyebiliriz ki; bir kişiye sosyal medya üzerinden cinsel içerikli sözler söylemek veya görüntü paylaşmak vb. eylemler cinsel taciz suçunu oluşturacaktır.
Çocukların Cinsel İstismarı ve Müstehcenlik: Çocukları müstehcen görüntü, ses ya da yazıya maruz bırakmak veyahut müstehcen görüntü, ses ya da yazı içeren ürünlerde çocukları kullanmak TCK m.226’da müstehcenlik suçu olarak tanımlamıştır. Çocuğun cinsel istismarı ise TCK m.103’de vücut bulmuştur.
Dolandırıcılık: Özellikle Covid-19 sebebi ile internetten alışverişin artması dolandırıcılık suçunun sosyal medya yardımı ile işlenme sayısında gözle görülür bir artışa sebep olmuştur. Failin, bilişim sistemlerinden, basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanması suçun nitelikli halini oluşturacak ve fail üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır.
NEREYE, NASIL BAŞVURULUR?
Sosyal medyada işlenen suçlar için;
- Cumhuriyet savcılıklarına
- Emniyet veya jandarma karakollarına
- Siber Suçlar Şube Müdürlüğüne
- Cimer’e başvuruda bulunabilirsiniz.
Bilişim suçlarının tamamı şikayete bağlı suçlar değildir. Bazı suçlar şikayete bağlı olmaksızın ihbar üzerine savcılık tarafından kendiliğinden soruşturulur. Soruşturma ve kovuşturması şikayete bağlı suçlar Türk Ceza Kanunu’nda ilgili suçun düzenlendiği maddede belirtilir. Bu bağlamda söz konusu suç için şikayet öngörülmüş ise suçun şikayet süresi geçmeden derhal şikayet edilmesi gerekmektedir. Şikayet süresi suç fiilinin ve failinin öğrenildiği tarihten itibaren başlar ve 6 aydır. Şikayet süresinin başlaması için hem suç fiilinin hem de suç failinin öğrenilmesi gerekmektedir. Ancak mağdur bunlardan birini bildiği takdirde de şikayette bulunabilir. Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Ancak bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçenizi ibraz etmeniz halinde dilekçeniz yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecektir.
ŞİKAYET SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
Sosyal medyada işlenen suçlar soruşturması zor olan suç tiplerindendir. Cezalandırmada en önemli etken olan delil toplama süreci sancılı bir süreçtir. Şuan uygulamada öncelikle mağdurların ekran kaydı alması soruşturmanın en hızlı şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Bu şekilde failin anonim olmaması halinde kim olduğuna dair ipucu bulunmaktadır. Anonim olması halinde dahi savcılık yürüteceği soruşturma ile hesabın gizli olan kişisel bilgilerinden faile ulaşabilmektedir. Failin, suç işlediğine dair delili silme durumu olması sebebi ile mağdurların ekran kaydı almak konusunda hızlı olmaları önem taşımaktadır. Bir başka yol ise, failin bilgisayar, telefon vb. bilişim sistemlerinin incelenmesidir. Bunun için ise sulh ceza hakimliğinden izin alınması gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.