Asiye Tuğçe Çakır

Asiye Tuğçe Çakır

10. YARGI PAKETİ

Çift mükerrer hükümlüler almış oldukları cezanın tümünü kapalı cezaevinde geçirip, koşullu salıverilme hakları olmayan hükümlülerdir. Hükümlüler, almış oldukları ceza 3 yıl dahi olsa bu uzun sürede ister istemez cezaevinde disiplin cezaları alabiliyorlar. Bunun nedeni gerek cezaevi sosyal ortamına alışamamak gerek ise kişinin şahsi karakteridir. Disiplin cezalarının kesinleşmesi sonrası, hükümlünün infazı durdurulur ve disiplin cezasının infazına başlanır. 10. Yargı Paketi’nde teklif edilen maddelerden birisi de çift mükerrer hükümlülerin cezasının ¾ ‘ünü iyi halli olarak infaz etmeleri halinde koşullu olarak salıverilecek olmaları. Lakin burada en önemli ve hükümlüleri tabiri caiz ise köşeye sıkıştıran durum, hükümlülerde iyi hal aranması…

Yok sayılamayacak kadar sayıları fazla olan, disiplin cezası bulunan çift mükerrerler, disiplin cezalarının infazını bitirmedikleri sürece, koşullu salıverilme şartlarını sağlasalar dahi tahliye olamayacaklar. Çok uzun zamandır 10. Yargı paketini bekliyoruz ve kamuoyuna yapmış olduğumuz açıklamalarda ‘’Disiplin cezalarına af gelmez ise, hükümlü aileleri kavuşmak için disiplin cezasının infazını beklemek zorunda’’ dedik. Lakin infaz paketini incelediğimizde sesimizin duyulmadığını gördük. Bu nedenle tüm şartları sağlasa dahi disiplin cezasının infazı halinde olan hükümlüler, disiplin cezalarının infazını tamamlamak zorundalar.

AMAÇ; CEZASIZLIK ALGISINI KALDIRMAK

5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesine göre 2 yılın altında ceza alan hükümlülere, açık ceza evine dahi girmeden denetimli serbestlik tedbirleri uygulanıyordu. 10. yargı paketine göre 2 yılın altında ceza alan hükümlüler, 5 günden az olmamak üzere cezalarının 1/10’u süre kadar cezaevinde kalacaklar. Soruşturma açılmasına sebebiyet veren suçların büyük yüzdesi, basit suçlar olarak adlandırılan ve cezasından yapılan indirimlerle birlikte sonuç cezası 2 yılı geçmeyen basit tehdit, hakaret, taksirle yaralama, basit yaralama gibi suçlar. Bu dosyaların sonucunda sanıkların cezaevine girmemesi ve direk denetime bağlanmaları cezada caydırıcılığı elbet sağlamıyordu. Bu nedenle hukukçular olarak, halkın suç işleme korkusunun yüklenmesi için bu maddenin doğru bir madde olduğunu düşünmekteyiz.

KONUTTA İNFAZ

Ağırlaştırılmış hapis cezası hariç olmak üzere hapis cezasına mahkûm olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağı değerlendirilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine infaz hâkimi tarafından karar verilebilir.

Mahkûmun durumu, Cumhuriyet Başsavcılığınca birer yıllık dönemlerle incelettirilir. İnceleme sonuçlarına göre hükümlünün iyileştiğinin tespit edilmesi halinde infaz hâkimi, cezanın konutta çektirilmesine dair karan kaldırır. Mahkûm, denetimli serbestlik müdürlüğü ve bulunduğu yer kolluk makamlarınca izlenir. Toplam cezası on yıldan fazla olan hükümlülerin elektronik cihazların kullanılması suretiyle takibi zorunludur. Bu fıkrada yazılı yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi hâlinde cezanın konutunda çektirilmesine dair karar infaz hâkimliğince kaldırılır.

SUÇLARDA ÇOCUKLARIN KULLANILMASI KONUSUNDA CAYDIRICILIK

Çocuk hükümlülerin cezalarının önce çocuğu kapalı ceza İnfaz kurumlarında İnfazına başlanması, ardından çocuk eğitim evlerine gönderilmeleri öngörülerek infaz sürecinde çocuklara uygun bir geçiş süreci sağlanmak istenmektedir.

Kasıtlı suçlarda üç yıl, taksirli suçlar da beş yıl veya daha az ceza alan çocuklar doğrudan eğitim evlerinde kalabilecektir. Uygun şartları taşıyan bazı çocuk Tutuklular da eğitim evlerinde barındırılabilecek, ancak güvenlik riski taşıyanlar hariç tutulacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asiye Tuğçe Çakır Arşivi