Asiye Tuğçe Çakır

Asiye Tuğçe Çakır

CEZAEVİNE GİREN İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASI

Kişiler hakkında verilen gözaltı ve tutuklama kararları haklarında henüz kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü bulunmadan hürriyetlerini kısıtlamakla birlikte hürriyetlerinin kamu gücü eliyle kısıtlanması sonucunu doğurmaktadır. Burada kişilerin muhatap olduğu muhakeme tedbirleri henüz herhangi bir suçu gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri noktasında kesin bir durumu işaret etmemektedir.

Nitekim hukukun temel ilkelerinden biri olan in dubio pro reo” olarak ifade edilen ve masumiyet karinesinin bir uzantısı olan “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” ceza yargılaması hukukunun evrensel nitelikteki önemli ilkelerinden biridir.

İş hukuku yönünden de kanun koyucu iş ilişkisinin devamlılığı noktasında masumiyet karinesini de göz önüne alarak gözaltı ve tutuklu işçiler için işverenin doğrudan fesih işlemi gerçekleştirmesine imkan tanımamıştır.

İş Kanunun 25/IV maddesinde ; “İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17’nci maddedeki bildirim süresini aşması.” İş akdinin işverence haklı nedenle feshedilmesinde işçinin gözaltı yahut tutukluluk tarihinde hak kazandığı ihbar süresi kadar tedbire maruz kalması şartını getirmiştir. Örnek olarak o işyerinde 3 yıllık kıdeme sahip bir işçinin iş akdinin bu gerekçe ile feshi için en az 8 haftalık bir tutukluluk sürecini geçmiş olması gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanununun 40. maddesinde, işçinin 25/IV. bendi kapsamında çalışılamayan süre için ücret ödenmesine dair bir kurala yer verilmemiştir. Bu halde işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması sebebiyle çalışamadığı süre için ücret talep hakkı yoktur.

Bununla birlikte işçinin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmayacağı noktasında suçun işyeri ile ilgili olup olmaması noktası üzerine durulması gerekmektedir.

Yargıtay’a göre işçinin işyeri ile ilgisi bulunmayan bir suçtan tutuklanması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen işçinin bir yıldan fazla çalışmasının olması halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Ancak işçinin işlediği eylemin işyerinde gerçekleşmesi halinde işçinin iş akdi mezkur kanunun 25/2 maddelerinde sayılan hükümlerle karşılaşması halinde derhal fesih hakkı 25/4’ uyarınca feshedilmediği için işverenin tazminat ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Belirtilmelidir ki işçinin gözaltında olduğu ya da tutuklandığı süre boyunca iş akdi sözleşmesi olduğu için bu süreler kıdeme, kıdem tazminatında dikkate alınan sürelere dahil edilmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.