Asiye Tuğçe Çakır

Asiye Tuğçe Çakır

ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI

Trafik kazalarından sonra tamiri mümkün olan araçların her ne kadar onarılmış olsalar da ikinci el piyasa bedelleri kayba uğramaktadır. İşte bu nedenle iki veya daha fazla tarafı bulunan trafik kazasında %100 kusuru bulunmayan herkesin ilgili sorumlulara başvurarak aracında meydana gelen değer kaybı farkını talep etmesine imkan tanınmıştır.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 10/04/2002 tarihli bir kararında; "Tamamen onarılmış olsa bile kazaya uğrayan araba tahribatın izlerini taşıyacağından onarıldıktan sonra mübadele (rayiç) değerinin olaydan önceki mübadele değerinden az olacağının kabulü gerekir. Aracın onarılmış durumdaki değeri ne kadar iyi onarılmış olursa olsun kural olarak aynı nitelikteki hiç hasara uğramayan araç değerinden düşüktür ve bu da cari değerinden kaybettirmektedir" diyerek, onarım ne kadar iyi olursa olsun, tamire uğramış aracın değerinin aynı nitelikteki hiç hasara uğramayan araç değerinden daha düşük olacağı tespitinde bulunmuştur.

Değer kaybı tazminat miktarının tespitinde ise Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/21252 Esas, 2022/5913 Karar Sayılı kararında; "Değer kaybı tespitinde, aracın kaza tarihinden önceki ikinci el değeri ile tamir edildikten sonraki ikinci el satış değeri arasındaki fark göz önüne alınır." demektedir. Aracın ikinci el değeri ile tamire uğramış hali ile ikinci el satış değeri arasındaki fark hesaplanarak değer kaybı tazminatına esas tutarı belirlenirken Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortaları Genel Şartları Ek 1'inde yer alan esaslar da göz önünde bulundurulur.

Hangi Durumlarda Değer Kaybı Tazminatı Talep Edilemez?

- Tek taraflı kazalarda kesinlikle değer kaybı tazminatı talep edilemez. Mutlaka 2 veya daha fazla aracın karıştığı bir trafik kazası olmalıdır.

- Mevcut kazada kusur oranı %100 olan taraf değer kaybı tazminatına hak kazanamaz.

- Kazada kusuru bulunan araç sürücülerinden kusuru oranında indirim yapılarak değer kaybı tazmin edilir.

- Değer kaybı talep edilecek araç aynı yerden daha önce hasar aldıysa ve bundan dolayı değer kaybı oluştuysa değer kaybı talep edilemez.

- Hurda belgeli işleme alınmış araçlarda değer kaybı olmaz.

- Yabancı plakalı araçların Türkiye'de karışmış olduğu kazalarda değer kaybı yabancı plakalı araç için talep edilemez.

Sigortaya Yapılacak Başvuruda Sunulması Gereken Belgeler

- Kaza Tespit Tutanakları

- İfade - Görgü Tanıkları Beyanları

- Araçlara ait ruhsatname örneği

- Kaza anındaki Araç Fotoğrafları (varsa)

- Talep Dilekçesi

Değer Kaybı Tazminatı Kimden Talep Edilir?

- Kusurlu Araç Sürücüsü

- Kusurlu Araç Maliki

- Kusurlu Aracın ZMMS Poliçesinin Bulunduğu Sigorta Şirketi sorumlu olup,

Ayrıca kusurlu aracın Kasko Poliçesinin bulunduğu sigorta şirketinin de sorumlu tutulabilmesi için, kasko poliçesinde İhtiyari Mali Sorumluluk Teminatı klozu da bulunmalıdır.

İhtilaf Halinde Kanun Yolları

Yukarıda izah etmeye çalıştığımız hususlar çerçevesinde, ilgili evrakların sigorta şirketine iletilmesi ile yapılan başvurunun akabinde sigorta şirketi yasal süre içerisinde ödeme yapmaz veya kısmi ödeme yaparsa;

- Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulabilir

- Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açılabilir.

Ayrıca değer kaybı tazminatından sorumlu olan araç sürücüsü ve araç malikinden de değer kaybı tazminatı Noterden İhtarname yolu ile talep edilebilir, talebin sonuçsuz kalması durumunda dava açılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asiye Tuğçe Çakır Arşivi