Asiye Tuğçe Çakır

Asiye Tuğçe Çakır

MAAŞ HACZİ MÜZEKKERESİ

İcra ve İflas Kanunu’na göre icra takibinde borçlu olarak eklenen şahsın malvarlığı sorgulamalarında herhangi bir işyerinde SGK’lı olarak aktif şekilde çalıştığı tespit edilebilir. Bu durumda İcra Müdürlüğü’ne bir talep ile borçlunun çalıştığı işyerine “Maaş Haciz Müzekkeresi” gönderilmesi talep edilir. İcra Müdürlüğü talebi uygun bulursa alacaklı vekilinin talebini kabul ederek işyerine maaş haciz müzekkeresi gönderir.

İŞVEREN NE YAPMALI?

Kendisine herhangi bir icra müdürlüğünden maaş haciz müzekkeresi gönderilen işveren, eğer bu kişi hala kendi bünyesinde SGK’lı olarak çalışıyorsa 7 gün içinde cevap vermek zorundadır. Borçlu olan şahsın zaten maaşının üzerinde haciz varsa İcra Müdürlüğü’ne bir beyan dilekçesi ile durumu bildirir ve borçlunun maaşının üzerinde haciz olduğu için talebi yerine getiremeyeceklerini ifade eder. Eğer borçlunun maaşının üzerinde daha önceden konulmuş herhangi bir haciz yoksa işveren, kanunen maaşının 1/4’ünü İcra Müdürlüğü’ne yatırmak zorundadır.

İTİRAZDA BULUNMAYAN İŞVERENİN SORUMLULUĞU

İcra Müdürlüğü’nce gönderilen Maaş Haciz Müzekkeresi’ne 7 günlük süre içinde itiraz etmeyen, beyanda bulunmayan işveren, İcra ve İflas Kanunu’nun 356. ve 357. maddeleri uyarınca dosyaya borçlu olarak eklenir.

Kanun hükmüne göre Maaş Haciz Müzekkeresine süresi içinde yanıt vermeyen işverenin dosyaya borçlu olarak eklenmeden önce ihtar niteliğinde tekit yazısının gönderilmesi zorunluluğu yoktur. Esasen kanunda böyle bir düzenleme de yoktur. İcra müdürlükleri, sorumluluk almamak için uygulamada bu şekilde hareket etmektedirler. Fakat tekrar belirtmek gerekir ki bu durum kanuni değildir.

ÖNEMLİ

Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borçlunun, maaş haczi müzekkeresi yazıldığı tarihteki maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu olacaktır. Bu ince detay önemlidir. Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borcun tamamından değil, yalnızca süresince cevap vermediği tarihte, borçlunun o aylık maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu tutulacaktır. Müzekkereye cevap vermediği her ay, borçlunun maaşından kesinti yapılıyormuş gibi işverenin sorumluluğu da borçlunun o ayki maaşının dörtte biri kadar devam edecek, katlanarak büyüyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.