Asiye Tuğçe Çakır

Asiye Tuğçe Çakır

Anlaşmalı Boşanma

Özellikle pandemi döneminde eşlerin birlikte zaman geçirmesinin olumlu olarak yansıması beklenir iken öncelikle karakter uyuşmazlığı yaşayan çiftlerin gerek sokağa çıkma yasakları gerekse karantina süreçlerinde evde başbaşa ve uzun süre geçirmeleri tartışmaların sayısını ve şiddetini artırmış, çiftler soluğu aile mahkemelerinde almışlardır. Son 5 yılda açılan anlaşmalı boşanma davası sayıları da artmıştır. Peki bu anlaşmalı boşanma davası nedir, süreç nasıl ilerlemektedir?
Evlilik süresi 1 yılı geçmiş, her iki tarafında boşanmayı kabul ettiği ve mahkemede de sözlü olarak ikrar ettiği, tarafların bütün şartlarda anlaşmış olduğu durumlarda başvurulan dava yolu; anlaşmalı boşanmadır. Çekişmeli boşanmanın manevi olarak yıpratıcı dava sürecine girmemek için tercih edilebilecek ve benim de kişilere tavsiye ettiğim bir dava türüdür. Çekişmeli boşanmalarda karşılaşılan tarafların birbirine kusur izafe etmesi, çocukların bu süreçte anne-baba arasındaki sürtüşmeden etkilenmesi, boşanmanın kesinleşmesine kadar olan 2-3 yıllık yıpratıcı sürecin yaşanmasını engellemek için faydalı bir dava türü olduğu düşüncesindeyim.
DAVA SÜRECİ ADIM ADIM
Davayı ister taraflar birlikte isterler ise karşı tarafın açmış olduğu davayı (boşanmayı) duruşmada kabul ederek dava sürecine başlanabilir. Tarafların kendileri veyahut vekilleri tarafından hazırlanmış olan anlaşma protokolünün anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini beyan ettikleri dilekçenin arkasına eklenmesi ile mahkemeye sunulması gerekmektedir.
Bunun üzerine mahkeme taraflara dava günü verecek, taraflara dava gününü tebliğ edecektir. Duruşmada her iki tarafın da hazır olması ve sözlü olarak boşanmayı ve protokolde yazılı olan maddeleri kabul ettiklerini beyan etmeleri zorunludur. Protokolde yazılı olan tek bir maddenin bile herhangi bir tarafça kabul edilmemesi halinde dava çekişmeli boşanmaya dönüşmekte ve hakime/hakim tarafından artık yargılamaya çekişmeli boşanma olarak devam edilmektedir.
Mahkeme tarafından tarafların boşanmasına karar verilmesi halinde, mahkeme gerekçeli kararı taraflara tebliğ eder.
Tebliğ sonrası artık 2 haftalık istinaf süreniz vardır. Bu zaman zarfında anlaşmalı boşanmaktan vazgeçmiş, boşanma protokolündeki herhangi bir maddeyi artık kabul etmiyor veyahut tehdit ile mahkemede boşanmayı kabul ettiğinizi beyan etmiş iseniz iki haftalık süre içerisinde mahkemeye yazılı olarak bu durumlardan bahsederek istinaf hakkınızı kullanır ve anlaşmalı boşanmayı çekişmeli boşanma davası şeklinde devam etmesini sağlayabilirsiniz. Gerekçeli karar yazılımından sonra 2 hafta içerisinde taraflarca istinaf hakkı kullanılmaz veyahut istinaf hakkından feragat ettiğine dair dilekçe verilmez ise artık mahkeme müdürü tarafından dosyanın kesinleştirilmesi yapılır ve resmi olarak artık boşanmış durumda olursunuz.
HAKİME/HAKİM TEK BİR KONUDA PROTOKOLÜ DEĞİŞTİREBİLİR
Hakime/hakim, protokolde yazılı olan şartlara karışamaz. Tek bir konu hariç; müşterek çocuk var ise çocuğun üstün yararını gözeterek olumsuz etkileneceğini düşündüğü şartları değiştirme ve buna göre karar verme yetkisi vardır. Örnekler verecek olursak;

  • Protokole çocuğun velayetinin annede kalmasının taraflarca kabuk edildiği yazmasına rağmen hakime/hakim, çocuğun babası ile kalmasının üstün yararı olduğunu görür ise velayeti babaya verebilir.
  • Protokole çocuğun hafta içi her akşam belirli saatler arasında babası ile görüşmesi konusunda tarafların anlaştığı yazıyor ise bile bu durumun çocuk açısından fiziken yorucu olduğu düşünülür ise hakime/hakim tarafından görüş günü, saatleri düzenlenebilir.
    ÖNEMLİ NOKTALAR
    Anlaşma protokolüne mal ayrımına dair bir madde konulmaması halinde anlaşmalı boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal ayrılığı için ayrı bir dava açılabilir. Lakin vekil olarak bunu tavsiye etmeyiz. Çünkü yeni bir dava açımı hem masraflı olacak hem de yargılaması uzun sürecektir. Bu sebepten dolayıdır ki anlaşmalı boşanma protokolünde bu konunun da madde olarak eklenmesi sağlıklı olacaktır. Lakin var olan bütün malların hangi mal kimde kalacak, kimin olacak tek tek anlaşılır şekilde yazılması gerekmektedir. Misal, ev eşyalarının ayrımında her iki taraf da mahkemede çamaşır makinesini ister ve bu konuda ihtilafa düşerler ise anlaşmalı boşanmanın şartları oluşmaz ve çekişmeli olarak devam edilir.
    Anlaşmalı boşanma sonucunda müşterek çocuğun velayeti hakkında verilen karara karşı velayet davası açılabilir. Boşanmanın kesinleşmesi sonrası eğer şartları oluşmuş ise (zaman sınırı olmaksızın) velayet kendisinde olmayan taraf velayet davası açabilir ve velayeti talep edebilir.
    Gönül ister ki herkes eşine karşı sorumluluğunu, haddini bilsin, saygısını korusun, sevgi ile baksın… lakin güzel başlayan her şey mutlu son ile bitmiyor. Biz vekillerin bürolarına boşanma talebi ile gelmeniz bizleri de memnun etmemektedir. Çünkü güçlü bir toplum güçlü bir aileden gelir. Aile müessesesinin darbe alması ile çocuklarımızın gerek karakter gelişimi gerek eğitim-öğretim hayatındaki aksayışlar ülkenin de geleceğini etkilemektedir. Bu sebeptendir ki insan insanın şifası iken şifamızın kıymetini bilelim. Huzurlu bir evlilik müessesinde var olmanızı dilerim. Hoşça kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asiye Tuğçe Çakır Arşivi