Yunus Emre Yüce
İşyeri açarken aman dikkat!!!
Yazıma başlamadan önce hepinizin Cumhuriyet bayramını en içten kalbi duygularımla kutlarım. Cumhuriyet, millettir, devlettir, kurtuluş savaşıdır, egemenliktir.
İş yeri açmak, özellikle ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, her ne kadar zor olsa da pek çok kişinin hayallerini süslemektedir. Pek çoğumuz kendi işimizi kurmak ve hayal ettiğimiz yaşam standartlarına sahip olmak isteriz. Bunun için de iş yeri açarken doğru ve emin adımlarla ilerlemek son derece önemlidir. Aynı zamanda iş yerinin hizmet sunacağı faaliyetler konusunda belirli bir uzmanlık ve deneyimin de olması şarttır.
Hazırladığımız bu içerikte; iş yeri açmak isteyenler için bilinmesi gereken ipuçlarını ve tavsiyeleri açıklamaya çalıştım.
İş yeri açmak için belli başlı koşulların sağlanması gerektiğini tahmin etmek zor değildir. Özellikleri ve faaliyet alanları değişse bile yeni açılan bir işletme için yerine getirilmesi gereken yasal mevzuatlar ve sorumluluklar bulunmaktadır.
İş yeri açmak için gerekli olan sorumluluklar başında gerekli özelliklere sahip olmak ve ihtiyaç duyulan belgeleri tamamlamak gelmektedir. Sözü edilen bu belgeler vergi dairesi belediye, ticaret ve esnaf odaları gibi kurumlara iletildiği takdirde iş yeri açmak için tüm koşullar sağlanabilir.
Yeni açılan iş yerleri ya da girişimler, ekonomiyi geliştiren ya da renklendiren ana unsur olarak değerlendirilebilir. Yeni açılan iş yerlerinin ülke ekonomisi için önemli katkıları bulunmaktadır. Bunun yanında pek çok genç girişim, sektöre girdikleri ilk yıllar içinde başarısız olabilmektedir. Bunun yanında doğru ve etkili adımlar atarak başarıyı yakalamak ve önemli oranlarda kâr etmek mümkündür.
Yeni bir iş yeri açmak isteyen girişimcilerin başarılı olabilmek adına dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Ancak her şeyden önce doğru adımların atılması gerekmektedir.
İş yeri açmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
İş yerinin faaliyet alanı ile ilgili araştırma ve planlama yapılmalıdır. Planlama ile işin özeti, bulunduğu piyasanın analizi, pazarlama ve satış yönetimi tarzı, ürün yelpazesi ve finansal bilgileri düzenlenebilmektedir.
İşe ve sürdürülmesine dair eğitimlere katılmak gerekir. Böylece gelişim ve büyüme sağlanabilir. Aynı zamanda farklı topluluk ve destek gruplarından fikir alarak bakış açısını genişletmek mümkün olacaktır.
İş yeri, pek çok açıdan garanti altına alınmalıdır. Yeni bir iş yeri açarken konumun ve güvenliğin önemi son derece büyüktür.
Finansman sağlamaya çalışılmalıdır. Böylece küçük işletmeler için önemli oranda destek sağlanabilir. Özellikle özel işletmelerin sosyal medya kullanımı en üst seviyede olması gerekmektedir. Bunun için işe başlamadan önce sizi anlayan ve işinin ehli dijital ağ firmalarıyla görüşmeniz önemlidir.
İşletme ruhsatı ya da izinler için gerekli olan başvurular yapılmalıdır. Yeni bir iş yeri açarken oluşabilecek belge ya da izinlerin eksikliği büyük sorunlara yol açabilir ya da açılışı tamamen engelleyebilir. Bağlı bulunulan belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşım sağlanabilir, belge ve izinlerin nereden alınıp nereye teslim edileceğini öğrenilebilir.
İş yeri açmadan önce akla gelen ilk soru; masrafların ne kadar tutacağı olmaktadır. Girişimciler için en önemli engel ya da endişe olan sermaye sorununu çözmek için pek çok yöntem bulunabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan yeni bir iş yeri açmak, yeni bir girişim oluşturmak mümkün değildir. Ancak günümüzde pek çok bankadan KOBİ desteği alınabilmektedir.
Yeni bir iş yeri açmanın ne kadara mal olacağı hakkında ise net bir bedel ortaya koymak zordur. Bu durum görecelidir ve beklentilere, yatırıma ya da koşullara göre değişebilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse; küçük bir bakkal dükkanı için gerekli olan sermaye 20.000 TL olabilir. Ancak süpermarket için bu kadarlık bir bütçe yeterli olmayacaktır. Aynı şekilde aynı bakkal dükkanı işlek bir cadde üzerinde açılacağı zaman daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulabilir. Bunun yanında ara sokaklar üzerinde açılan bir dükkan için 10.000 TL’lik yatırım bile yeterli olabilir.
Yeni bir işyeri açmayı artık yeni dönemde fiziksel olarak olduğu kadar dijital olarak da düşünmek gerekir. Yeni yaşam koşulları dijital mağazaları bir çok açıdan daha avantajlı hale getirmiştir. Maliyetlerinin daha düşük olması ve kolay ulaşılabilir olması yeni dönem girişimciler için önemli hale gelmiştir.
Sermayenin yatırıma dönüştürülerek iş yeri açmak için hazırlıklara başlamadan önce en iyi seçeneklerin araştırılması gerekmektedir. Doğru yatırımlar ile verimli sonuçlar alınabilir ve önemli oranlarda kâr elde edilebilir.
Yeni bir iş yeri açarken yapılacak işin piyasadaki konumuna ve bulunulan bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel durumuna bakılmalıdır. Bu sayede doğru yönde ilerlenebilir ve etkili seçimler yapılabilir. Bu yönde bir iş tercihi yapmanız gerekecektir. En güzel dükkan isimlerini inceleyebilirsiniz.
Son yıllarda gelişme gösteren ve popülerliği artan iş alanları ve sektörleri arasından, yeni bir iş yeri açmak için en iyi seçenekler şu şekilde sıralanabilir:
-Organik Ürünler
-Temizlik Sektörü
-Züccaciye Ürünleri
-Otomotiv Sektörü
-Fotoğrafçılık
-Parfümeri ve Kozmetik Sektörü
-Gıda Sektörü
-Tekstil
-Dijital Yayıncılık
-Nakliyat - Taşımacılık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.