BioNTech’in üçüncü dozu gerekli mi?

BioNTech’in üçüncü dozu gerekli mi?

Corona virüse karşı düşen antikor seviyeler üzerine üçüncü doz araştırmaları devam ederken Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bugün, Pfizer - BioNTech aşısının üçüncü dozu üzerine toplanmaya hazırlanıyor.

Üçüncü doz ile ilgili daha önce yayımlanan üç rapor ise aşıya ihtiyaç duyulabileceği ve güvenli olabileceği konusundaki düşünceleri daha da güçlendiriyor. İsrail Sağlık Bakanlığı ve Pfizer tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda, aşıyı olan kişilerin yaklaşık altı ay sonra güçlendirici doza ihtiyaç duyacağını belirtiyor. 

İsrail'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada, BioNTech-Pfizer'in geliştirdiği corona virüs aşısının üçüncü dozunun 60 yaş ve üzeri kişilerde enfeksiyona ve hastalığı ağır geçirmeye karşı önemli ölçüde koruma sağladığı ortaya kondu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 60 yaş ve üstü kişilerde üçüncü dozun, vurulduktan 10 gün sonra enfeksiyona karşı ikinci doza oranla 4 kat daha fazla koruma sağladığı belirtildi.

Buna ek olarak aynı yaş grubundaki kişilerin üçüncü dozu olduktan 10 gün sonra hastalığı ağır atlatma veya hastaneye yatma riskinin de azaldığı, aşının bu durumlara karşı da 5-6 kat daha fazla koruma sağladığı ifade edildi.  Pfizer-BioNTech tarafından yapılan ilk araştırmada kanda virüse karşı ölçülen bağışıklık seviyesinin aşının iki dozunun ardından zamanla azalmaya başladığı aktarılırken, çalışmalardan birinde üçüncü doz güçlendirici aşının bağışıklık seviyesini yeniden yükselttiği belirtildi.

Pfizer tarafından yapılan ve 40 binden fazla gönüllü ile devam eden ikinci araştırma ile ilgili önraporda ise, "Altı aylık takip sonucunda ve aşı etkinliğinde kademeli bir düşüşe rağmen, BNT162b2 (Pfizer-BioNTech aşısı) olumlu bir güvenlik profiline sahipti ve Covid-19'u önlemede oldukça etkiliydi" ifadeleri yer alırken "Etkinlik, ikinci dozdan sonraki 7 günden 2 ay sonrasına kadar olan aralıklarla yüzde 96,2'de zirve yaptı ve ikinci dozdan 4 ay sonra kademeli olarak yüzde 83.7'ye düştü” denildi.

Raporda ayrıca, “Her 2 ayda bir yaklaşık yüzde 6'lık bir ortalama düşüş görüldü. Aşı etkisinin zaman içinde kalıcılığını, rapel doz ihtiyacını ve böyle bir dozun zamanlamasını anlamak için sürekli takip gereklidir" ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.