Sena Ulugülyağcı

Sena Ulugülyağcı

ÇOK BASİT BİR KAÇ TÜYO İLE YAZ AYLARINI FİT GEÇİRMEK MÜMKÜN

Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde içimizi de saran heyecan ve sıcaklıkla her zamankinden fit görünmek, dilediğimiz gibi giyinmek istiyoruz. Bunun için küçük bir başlangıç olarak hayatımızda kolay ama etkili değişiklikler yapabiliriz. Bu yazını diğerlerinden daha güzel ve sağlıklı geçirmek isteyenler için uygulaması son derece kolay ipuçları paylaşacağım. Peki nedir bu ipuçları?

TABİİ Kİ İLK KONUMUZ BESLENME… Beslenme kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için en temel konudur. Psikolojik ve fizyolojik olarak yediklerimize tüm yıl boyunca dikkat etmemiz gerekse de yaz aylarının mevsimsel şartlarını lehimize çevirebiliriz. Mesela sıcaktan dolayı iştahsızlık yaşıyorsak aralıklı oruç düzenine geçebiliriz. Nedir bu aralıklı oruç diyecek olursak gün içerisinde belirlenmiş zaman dilimlerinde besin alımının durdurulduğu farklı bir beslenme düzeni oluşturma diyebiliriz. 16:8 en sık kullanılan çeşididir. Kimler aralıklı oruç yapmamalıdır? Seker hastalığı, düşük tansiyonu, yeme bozukluğu olanlar yapmamalıdır. Her diyet kişiye özeldir. Bol su tüketin. Birçok kişi hava ısınmadıkça ya da efor sarfetmedikçe su içmiyor. Çay kahve gibi içeceklerle bu tüketimini fark etmeden kısıyor. Yaz ayları bunun için bir fırsat. Soğuk suyu sıcak havalarda içmek alternatifi olmayan bir ihtiyaç. Bu nedenle güne suyla başlayın, yemeklerden 20 dk önce bir büyük bardak su için ve gün içinde yine bol bol su tüketin! Bu sayede hem tokluk hissi artacak hem de metabolizmanız iyi çalışacak. Sebze ve meyveleri sofranızdan eksik etmeyin. Vitamin, mineral, posa kaynağı sebze ve meyveler sağlıklı ve dengeli beslenme planı içerisinde bulunması gereken öğelerdir. Çağımızda artık her mevsim neredeyse tüm meyve ve sebze türlerine ulaşmak mümkün iken, her bir meyve ya da sebzenin taze, doğal ve mevsiminde tüketilmesi en ideal olan tüketim biçimidir. Yaz ayları, sebze ve meyve çeşitliliği açısından en zengin dönemdir. Güneşin ve çeşitliliğin nimetlerinden yararlanmalıyız. Yaz ayı sebze meyvelerine bakacak olursak; Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.

Güneş ışığından yararlanın. Evet, güneşlenmek formumuzu korumamıza yardımcı olabilir. Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, güneş ışığı kilo alımını ve Tip2 diyabetin ortaya çıkmasını yavaşlatabildiği, anormal glikol seviyeleri ve insülin direnci gibi uyarıcı işaretlere daha az rastlandığı belirtildi. Başka bir çalışmada, D vitamininin bel çevresindeki olumlu etkileri ortaya konmuştur.

Yazın yapabileceğiniz spor dallarını değerlendirin. Yaz spor türlerinin başında yüzme ve benzeri eylemler gelir. Eğer günlük egzersiz rutininizde koşu, pilates, kardiyo varsa bu aktivitelere yüzmeyi de ekleyebilirsiniz. Sporunuzu yapmak için güneş ışınlarının çok yoğun olduğu saatleri tercih etmeyin. Sıcak havalarda temponuzu aniden yükseltmeyin. Temponuzu makul bir seviyede tutun.

Uykunuzu düzene sokun. Yaz aylarında günler uzayınca ve sıcaklar başlayınca, geç uyumaya daha meyilli olunur. Havanın geç kararmasına aldanıp uyku saatinizi geç saatlere bırakmayın! Yetersiz uyku; açlık hormonunu arttırırken metabolizmayı yavaşlatır, ayrıca insülin direnci ve obeziteyi tetikler. Günlük uyku ihtiyacı yaşa göre değişkenlik göstermekle beraber sağlıklı yetişkin bir insanın günde ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.

Motivasyonunuzu kaybetmemeye çalışın. Modunuzu yüksek tutan ve sizi fark eden insanlar ile daha çok vakit geçirin. En büyük motivasyon tüyosu pozitif enerjiyi koruyup, besleyeceğiniz insanlara yakın olmaktır. Motivasyon her dönem yüksek tutulması gereken bir duygu ama güçlü motivasyonlarda gücünü kendi iniş çıkışlarından alır, unutmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sena Ulugülyağcı Arşivi