BİLGİSAYAR DESTEKLİ İLERİ TEKNOLOJİYLE DİŞLER YENİDEN TASARLANABİLİR Mİ?

Bugün sizlere diş hekimliğinde teknolojik gelişmelerden bahsedeceğim…

Birçok teknik kişinin gülüşünü adeta yeniden tasarlarken bilgisayar destekli uygulamalar sıfır hatayla istenen dişlere ve gülümsemeye ulaşılmasını sağlıyor. CAD-CAM (computer aided design-computer design-computer aided manufacturing) bilgisayar yardımıyla dişlerde yeni tasarımlar anlamına gelir. Dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnun olmayan bireyler bu ileri teknoloji porselen sistemleri ile istedikleri doğal dişlere ve gülüşe sahip olabiliyorlar.

Dişlerin restorasyonu diş hekimi ve teknisyeni tarafından bilgisayar ortamında yapılıyor ve dişler bilgisayarlı fireze tekniği ile özel hazırlanmış porselen bloklardan oluşturuluyor. Bu sistemde kullanılan porselen in iç yapısında kristal veya zirkonyum bulunuyor böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanıyor.

Bugüne kadar, zirkonyum oksit üretimdeki yüksek maliyeti nedeniyle dental uygulamalarda kullanılmıyordu. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen bir proje sayesinde zirkonyum oksit ekonomik bir şekilde diş hekimliğinde kullanılabilir hale gelmiştir. Zirkonyum 1960’lı yıllardan beri tıpta da kullanılmaktadır, yapılan uzun süreli çalışmalar ile materyalin güvenilirliği kanıtlanmıştır.

Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji yapmadığı saptanmıştır.

Zirkonyum, yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir.

Ayrıca ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.

Dişlerinizden alınan ölçü ile hazırlanan model üzerine dişlerinizin bir mum modeli hazırlanmakta. Bilgisayar destekli bir cihaz bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum oksit bloğu aşındırarak dişlerinizin alt yapısını hazırlamaktadır. Arındırılarak hazırlanan yapılar üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek çalışma tamamlanmaktadır.

Artık yeni yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit ile metalsiz güçlü ve estetik restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir. Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Dişin estetik kalitesi çok yüksek, ışık geçirgenliği ve duruşu doğal diş gibidir. Kullanılan porselen blokları daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış porselen blokları olduğu için materyalin fiziksel özellikleri değişmez hata paylarını minimuma indirilmiştir. Ara aşamalar azaldığı için hekime zaman kazandırır. Hayır, sıcak-soğuk hassasiyeti gelişmez. Çünkü Zirkonyum Oksitin ısı yalıtıcı özelliği vardır. Hayır, Zirkonyum Oksit doku uyumlu bir maddedir alerji yapmaz. Hayır, yapılan araştırmalarda diş etleri ile mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Elbette yaşla birlikte doğal olarak gelişen dişeti çekilmesini durduramaz. Hazırlanan kaplamalar diş ve diş etiyle son derece uyumlu olacağı için dişeti iltihabına bağlı dişeti çekilmesi gelişmeyecektir.

ZİRKONYUM NEDİR?

Günümüzde her geçen gün artan estetik talepler ile birlikte ağız içinde belirli bölgelerde kullanılan materyallerin de estetik olmasına özen gösterilmeye başlanmıştır. Bu amaçla uzun yıllar metal destekli porselenler kullanılmıştır. Yalnız, bu sistemlerde ışık geçirgenliğinin olmamasından kaynaklanan doğal görünümün sağlanamaması ve zaman zaman kişide alerjik vakalara neden olması ile beraber zamanla diş etlerinde grileşmelere neden olmalarından dolayı yeni alternatifler aranmaya başlanılmıştır. Bilinen klasik diş restorasyonlarında yıllarca porselen diş altına metal destekli altyapılar kullanılmakta idi. Bu metal altyapının zamanla diş etlerine, diş dokusuna, kişinin genel vücut sağlığına ve estetik görüntüye verdiği olumsuz etkiler söz konusu olduğundan metal altyapıya alternatif geliştirilebilecek teknolojiler araştırılmaya başlandı ve önceleri tıbbın diğer alanlarında kullanılan zirkonyum, doku dostu olma özelliği ile diş hekimliğinde de kullanılmaya başlanmıştır. Diş hekimliğinde zirkonyumun kullanılması ile beraber, metal altyapıya yakın sağlamlık sağlanmıştır. Diğer

materyaller gibi porselen altından yansımaması ve diş etlerinde renkleşmeye sebep olmaması ve korozyona karşı gösterdiği direnç zirkonyumun kullanımını artırmıştır. Bu yeni zirkonyum altyapı ile beraber metal kullanımındaki sağlamlık sağlanmış, kişinin biyolojisini ve dokusuna olan uyumu sayesinde metallerde görülen alerjik reaksiyonlar ortadan kalkmıştır. Işık geçirme özelliği sayesinde dişlerin doğal dişler gibi estetik kaygıları ortadan kaldırmıştır. Hatta bazı firmalar, dental implantların ve implant üst yapısının yapımında zirkonyumu titanyuma tercih etmişlerdir. Zirkonyum, implantlar ve implant üst yapıları ile birlikte aynı zamanda ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM uygulamaları) teknolojisinin yaygınlaşması zirkonyumun kullanım alanını yaygınlaştırmıştır.

METAL DESTEKSİZ ZİRKONYUM ESASLI KÖPRÜLER

Metal desteksiz zirkonyum esaslı köprülerde alt yapı olarak metal yerine zirkonyum alaşım kullanılır ki bu materyal beyaz renkli, daha dayanıklı ve sağlam, estetik görüntüye sahip olan bir materyaldir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişlerin küçültülüp özel kaplamalardan destek alınarak ara boşlukların doldurulması işlemidir. Herhangi bir diş kaybında komşu dişlerde boşluk olan yere doğru hareketlenme başlar, sonuçta yandaki dişlerde diş eti problemleri, kemik kayıpları, estetik bozulma ve çiğneme kuvvetinde azalma gibi problemler olur. Eğer bu boşluk uzun süre tedavi edilmez ise (implant veya köprü vasıtası ile) komşu dişler de kaybedilebilir. Bu tedavi yapılırken, aneztezi ile diş hazırlıkları yapılır ve diş ölçüsü alınır. Bir sonraki aşamaya kadar boşluk olmaması için geçici dişler diş yüzeylerine yapıştırılır, böylece dişlerdeki hassasiyet te engellenmiş olur. Sonrasında, laboratuarda hazırlanan altyapı prova ile diş eti uyumu kontrol edilir. Son aşamada ise estetik prova yapılır. Yapıştırma işlemi öncesinde en başta karar verilen ve olması gereken diş rengi ve formu şeklinde hazırlanan maketler dişlerin üzerinde yüze ve ağız yapısına göre ayarlanır ve kontroller yapılarak bitim aşamasına gelinir. Bu tedavi yaklaşık 7-10 gün sürmektedir. Özellikle son 10 yıl içinde diş hekimliğinde yoğun olarak kullanılan zirkonyum sayesinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu materyal, normal kron kaplamalara alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır, normalde diş hekimliğinde metal üzerine porselen çalışmalar yapılırken, zirkonyum zamanla metalin yerini almayı başarmış, diş ve doku dostu, daha sağlam olduğundan ve beyaz yapısı ile estetik görüntü sağlayan bir materyaldir. Ağzında diş eksikliği olan ve protez yaptırmak isteyen kişilerde kullanılır. Kron köprü çalışmalarının yanı sıra implant üstü protezlerde de kullanılabilir. Zirkonyum materyalinin üstü porselen ve seramikle kapatılır, estetik açıdan başarıl sonuçlar edinilmiştir. Asıl en önemli özelliği ise doku dostu olmasıdır. Zirkonyum alt yapı üzerine uygulanan porselen diş formların kişide daha fazla estetik kazanç sağladığı için daha fazla tercih edilen tedavi şekli olmuştur. Metal destekli köprülere göre daha doğal dururlar. Çiğneme basıncına göre oldukça dayanıklıdır, diş renginde olduğundan diş etinden gri olarak yansımazlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlker Yiğit Arşivi