Bu belirtilere sahipseniz dikkat!

Bu belirtilere sahipseniz dikkat!
Birçok kişi için glüten, keyifle tüketilen yiyeceklerin ana bileşeni olabilirken, bazı insanlar için bu protein ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Cilt sorunları, sindirim sorunları ve ruh hali değişikliklerine dikkat edin.

Glütenin sağlığınız üzerindeki etkileri hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz?

ÇÖLYAK NEDİR?

Çölyak hastalığı, glüten yemeye karşı bağışıklık reaksiyonunun neden olduğu bir hastalıktır. Glüten, buğday, arpa veya çavdar içeren gıdalarda bulunan bir proteindir.

Çölyak hastalığınız varsa, glüten yemek ince bağırsağınızdaki glüten proteinine karşı bir bağışıklık tepkisini tetikler. Zamanla bu reaksiyon ince bağırsağınızın astarına zarar verir ve emilim bozukluğu adı verilen bir durum olan besinleri emmesini engeller.

BU BESİNLERDEN KAÇININ!

Siyez, buğday nişastası, buğday kepeği, buğday tohumu, kırık buğday ve hidrolize buğday proteininden kaçının. Emülgatörler, mono- ve di-gliseritler, baharatlar ve karamel renklerinden uzak durun çünkü bunlar glüten içerebilir.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Çölyak hastalığı cilt sorunları, sindirim sorunları ve ruh hali değişiklikleri de dahil olmak üzere birçok belirtiye neden olabilir. Uygun teşhis ve bilinç olmadan günlük yaşamı olumsuz etkiler.

SİNDİRİM SİSTEMİNDE BOZULMALAR

Çölyak hastalığı olan bireyler glüten yedikten sonra ince bağırsakta iltihaplanma yaşarlar. Bu da bağırsak astarınıza zarar verir ve besin emiliminin zayıflamasına yol açarak ciddi sindirim rahatsızlığına ve sık sık ishal veya kabızlığa neden olur.

Sık ishal, elektrolit dengesizliği, dehidrasyon ve yorgunluk gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Çölyak hastalığı olan kişilerde besin emiliminin zayıf olması nedeniyle soluk ve kötü kokulu dışkı da görülebilir.

YORGUNLUK

Çölyak hastalığı da dahil olmak üzere otoimmün rahatsızlıkları olan birçok kişi genellikle yorgun hisseder. Buna çeşitli faktörler yol açabilir. Kronik ağrı, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik durumlar, iltihaplanma bu faktörler arasındadır.

Çölyak hastalığı, sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretme yeteneğinizi etkileyen daha yüksek demir eksikliği anemisi riskiyle de ilişkilendirilebilir. Bu durum, enerji seviyelerinde azalma ve yorgunluk gibi çeşitli ciddi yan etkilere neden olabilir.

Çeşitli diğer cilt rahatsızlıklarının alerjisi olan kişilerde glütensiz bir diyetle iyileştiği gösterilmiştir. Bunlar şunları içerir:

Sedef hastalığı: Sedef hastalığı, deride pullanma ve renk değişikliği ile karakterize iltihabi bir durumdur.

Alopesi areata: Alopesi areata, iz bırakmayan saç dökülmesi şeklinde kendini gösteren otoimmün bir hastalıktır.

Kronik ürtiker: Kronik ürtiker, soluk merkezli tekrarlayan kurdeşenlerle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.