Yaz-kış alevlerle mücadele!

Yaz-kış alevlerle mücadele!
Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, il genelinde 75 itfaiye istasyonu, 813 personel ve 224 araç ile hizmet veriyor. Konya'da kırsal alan yangınları ise en sık karşılaşılan yangın türlerinden.

42.000 km2’lik yüzölçüme sahip bir alanda, tüm mahallerde meydana gelebilecek itfai olaya en kısa sürede ulaşılması için Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, il genelinde 75 itfaiye istasyonu, 813 personel ve 224 araç ile hizmet veriyor.

Konya Gündem haber ekibi, Konya AKOM Şube Müdürü Kemal Bayram'ı ziyaret ederek yangınlar, çıkış sebepleri ve müdahale gibi konularda bilgi aldı.

kemal-bayram.jpg

En sık karşılaşılan yangın türleri hangileri?

"2024 yılında Konya İtfaiyesi olarak 40216 çağrıya cevap verilerek toplamda 13764 itfai olaya müdahale edilmiştir. 8436 olay ise yangınları kapsamaktadır.

İlimiz Türkiye’nin en büyük tarım ovasına sahip olduğundan kırsal alan yangınları en sık karşılaşılan yangın türlerindendir.

Yangın sebepleri genellikle ihmal, elektrik kaynaklı ve bilinçsiz ateş kullanımı olarak rapor edilmektedir.

Yangınların önemli bir kısmını ot yangınları oluşturmaktadır. Kontrolsüz bir şekilde otların yakılması konut yangınına, orman yangınına neden olabiliyor. Ev yangınlarının ise daha çok ihmalden kaynaklanmaktadır. Çocukların çakmak, kibrit gibi yanıcı maddelerle oynaması yangınlara sebep olabilmektedir ve yaşam alanlarında bulundurulan yanıcı maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.

Bina yangınlarının çıkış nedenleri arasında ilk sırada elektrik tesisatı ve elektrikli cihazlar yer almaktadır. Bu tesisatların yönetmeliklere uygun yapılması ve kontrollerinin süreklilik göstermesi gerekmektedir. Can ve mal kayıplarının önlenmesi için tedbir önceliğimiz olmalıdır."

sancak.jpg

Bu yıl Kuraklık ve sıcak hava dalgalarının yangınlara etkisi oldu mu?

"Küresel sıcaklıktaki artışa bağlı olarak iklim değişikliği etkilerinin 6 kategoride yoğunlaştığı bilinmektedir. Bunları sıralayacak olursak biyoçeşitlilik kaybı, kuraklık, gıda güvenliği, yangınlar, aşırı sıcaklık ve deniz seviyesinin yükselmesidir."

aniz-yangini.jpg

TARIM ALANLARINDA ANIZ YANGINLARI

"Anız yakılması sonucunda; tarımsal faaliyet yapılan alanlarda en başta faydalı mikroorganizma florası yok olmakla birlikte, verim kaybı ve toprak erozyonu gibi olumsuzluklar baş göstermektedir. Aynı zamanda anız yangınlarıyla civarda bulunan ağaç, çalı, ve toprak üstü canlılarla birlikte hasadı yapılmamış ürünlerde de muhtemel hasarların oluşması, hava kirliliği, anız atıkları ile beslenmekte olan canlıların olumsuz etkilenmesi gibi diğer istenmeyen durumlarda görülmektedir.

Bu Kapsamda Konya Valiliği tarafından her yıl "Anız Yangını Tebliği’ yayımlanmaktadır. "

y1.jpg

Meram, Karatay, Selçuklu gibi merkez ilçelerle kırsal alanlar arasında yangın riski açısından fark var mı?

"Yangınlar, nüfusa bağlı olarak konut ve araç sayısı doğru orantılıdır. Bu kapsamda yangın sayısı kırsal ilçelerimize göre merkez ilçelerde fazladır. Yangın riski her konutta, her araçta bulunmaktadır. Risklerin olumsuz sonuçlara dönüşmemesi için gerekli önlemlerin her alanda vatandaşlarımız tarafından alınması gerekmektedir"

arac.jpg

Yangınlara müdahale süresinde en çok ne tür zorluklar yaşıyorsunuz?

"Bir itfai olay sırasında zaman çok önemlidir. Zamanla yarış vardır.

1nci’si geç ve eksik İhbar verilmesi;

Vatandaşların yangını geç fark etmesi veya yanlış adres bildirmesi, müdahale süresini doğrudan uzatmaktadır. Halk tarafından bilinin bir işyerinin iki veya daha fazla şubesi olabilmekte, ihbar verirken tam adresinde verilmesi gerekmektedir. Panikle yapılan ihbarlarda “ne yandığı”, “konumun açık tarifi” gibi bilgiler yetersiz olabiliyor, 2 nci’si yoğun trafik ve erişim engelleri;

Özellikle merkezi konumlardaki dar sokaklar, çift sıra parklar, araçların olay yerine ulaşmasını geciktirir. itfaiye araçlarının hareket kabiliyetini ve konuşlanmasını engellediği gibi hızlı tepki süresinde sınırlayıcı faktörler olarak görünmektedir. "

y2.jpg

Yangın ihbarlarında yanlış alarm oranı nedir?

“Tek Acil Çağrı Numarası” projesi ile 112 çağrı merkezinde İtfaiye Dairesi Başkanlığı çağrı alıcı personeli görev yapmaktadır. İlk ihbar 112 çağrı alıcılarına gelmekte, ilk çağrı alıcılar ihbarın doğruluğunu teyit ve itfaiye görevi olduğu tespitinden sonra vaka itfaiye çağrı alıcılarına düşmekte olup, 2024 yılı itfaiye istatistiklerine göre 21 adet asılsız ihbar kaydı bulunmaktadır. Son düzenlemeden haberdar olan vatandaşlarımız gereksiz aramalar yapmayacağını düşünüyorum.

İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak her ihbara ekip çıkış yapmaktadırlar. 2024 yılında 550 adet görev iptalinin gerçekleştiği kayıtlarımızda var, vatandaşlar tarafından ilk müdahale yapılabiliyor. Trafik kazalarında araçtan kazazede çıkmış, çıkarılmış olabiliyor, veya hayvan kurtarma ihbarı sonrasında kendileri çıkmış olabiliyor."

son.jpg

Konya’da olası büyük bir yangın veya doğal afet için tatbikatlar yapılıyor mu?

"Büyükşehir Belediyemiz stratejik planlar dahilinde ve ilgili mevzuatlar gereği her yıl düzenli olarak yangın özelinde ve Türkiye Afet Müdahale Müdahale Planı kapsamında geniş kapsamlı tatbikatlar yapılmaktadır."

*Konya Gündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.