Öztürk’ten su sorununa karşı çözüm önerileri
Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk, Kızılırmak’tan Konya Ovası’na su getirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Konya Gündem’e konuşan Göktürk, Kızılırmak’tan Konya Kapalı Havzası’na su aktarmayı öngören projenin planlama mühendislik işi için yüklenici firmayla sözleşmenin imzalandığını anımsatarak, “Konya Ovası’nın kuzeyini suyla buluşturacak olan proje, çiftçilerin sulama ile birlikte rahata erişeceğine imkan sağlayacak. Kızılırmak’ın beslediği Hirfanlı Barajı’ndan su getirilmesiyle ilgili bir planlama çalışması başladı. Kulu, Cihanbeyli, Altınekin bölgesine suyun nasıl getirilebileceğine dönük bir planlama çalışması bu. Diğer taraftan Göksu’nun suyunun Ermenek üzerinden Konya’ya nasıl getirilebileceğine yönelik planlamanın da olduğu bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar hızlanmalı ve Konya Ovası’nın su sorunu çözülmeli” dedi.
Destekler ödensin
Bu yıl yaşanan kuraklığın Konya çiftçisini yüzde 80 oranında etkilediğini ifade eden Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk, desteklerin bir an önce ödenmesi gerektiğini söyledi.
Ekim öncesi kuraklık desteğinin verilmesinin çiftçiye nefes olacağını diye getiren Öztürk, “Çiftçinin ekim yapmak için ihtiyaç duyduğu para cebinde yok. Şu anda çiftçi aslında ekmese daha kârlı olacağını düşünüyor. O yüzden çiftçi onuru için ekiyor. Çiftçilerin yüzde 80’ni öngördüğü koşulları sağlayamıyor ve faydalanamıyor. Kredi alamadığı gibi icraya giden, gecikmiş olan borçların hiçbirini kapsama alınmadığı için yapılandırmaya da giremiyor” diye konuştu.
Sertifikalı tohum mümkün değil
Cengiz Öztürk, sertifikalı tohum fiyatlarının yüksek olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Gıda arzına olan ihtiyacın daha da arttığı günümüzde tohumun önemi de her geçen gün artmaktadır. Temel üretim girdisi olan kaliteli tohumluk, verimliliğe etkisi fazla olan girdilerin başında gelmektedir. Bu nedenle yüksek vasıflı tohumun zamanında ve uygun fiyatla çiftçilere ulaştırılması üretimin artırılması için gereklidir. TİGEM açıkladığı fiyatlara göre makarnalık buğday fiyatları 3 bin 500 TL/ton, ekmeklik buğday ve yulaf tohumluk fiyatı 3 bin 300 TL/ton, arpa ve tritikale tohumluk fiyatı ise 3 bin 250 TL/ton’dur. Geçen yıla göre; makarnalık buğday tohumluk fiyatında yüzde 40, ekmeklik buğday tohumluk fiyatında yüzde 43,5, arpa tohumluk fiyatında yüzde 62,5, tritikale tohumluk fiyatında yüzde 54,8, yulaf tohumluk fiyatında ise yüzde 57,2’lik bir artış yaşanmıştır. Üretici sertifikalı tohumu kullanmayı istese bile fiyatlarından dolayı kullanamayacaktır. Bu yüzden tohumluk fiyatları yeniden gözden geçirilmeli ve bu yıl yaşanan ve üretimi olumsuz etkileyen kuraklık koşullarını göz önüne alarak fiyatlar artırmamalıdır. Yüzde 63’lere varan artışlarla çiftçinin sertifikalı tohum kullanması mümkün değildir.”
Gübre fiyatları çiftçiyi bitiriyor
Gübre ve tarımsal ilaç fiyatlarında yüzde 160’a varan artışlar olduğunu ifade eden Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk, bu duruma tepki gösterdi. Öztürk, fiyatın yükselmesiyle gübre kullanımının azaltıldığını ve bu durumun verimi ve rekolteyi düşürdüğünü kaydetti. Gübre şirketlerinin zamlara global piyasalardaki hammadde fiyatlarının döviz cinsinden artışına ve kurdaki hareketliği gerekçe gösterdiğini dile getiren Öztürk, “Çiftçi gübre ve ilaç atamaz hale geldi. Bir an önce fiyatların düşürülmesi için çalışmalar yapılmalı. Bu fiyatlar kontrol altına alınmalıdır. Tüm bu fiyat artışları çiftçiyi çok zorluyor. Bu durum gıda fiyatlarında artışa neden olacaktır” ifadelerini kullandı. (Konya Gündem)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.