NEÜ'de gıda katkı maddeleri konuşuldu

NEÜ'de gıda katkı maddeleri konuşuldu
Necmettin Erbakan Üniversitesi Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, toplumda gıda güvenliği ve helal gıda bilincini artırmak amacıyla “Farketmeden Yediklerimiz: Gıda Katkı Maddeleri” başlıklı seminer düzenlendi.

Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin’in konuşmacı olarak katıldığı program, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Mevlâna Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Güneş, NEÜ Genel Sekreteri Dr. Rahim Çimen, NEÜ Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Emre Çınar ve Harun Çalışkan, NEÜ Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Kara ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Gıda katkı maddelerine gündelik hayatın her alanında bilinçli ve bilinçsiz şekilde maruz kalındığını ifade eden Prof. Dr. Gültekin, “Gıda katkı maddeleri kıvam artırıcı, besin değeri artırıcı, lezzet artırıcı, asitlik düzenleyici, renklendirici, paketleme gazı, koruyucu, ve tatlandırıcı olarak gıdaların içerisinde kullanılmaktadırlar. Tüketiciler tarafından gıda katkı maddeleri ile ilgili 2 konu ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi zararlı olup olmadıkları, ikincisi ise helal olup olmadıkları. Gıda katkı maddeleri toplum için önemli bir konu. Tükettiğimiz ürünlerin birçoğunda gıda katkı maddeleri mevcut. Örneğin bir markete girdiniz ve bir meyve suyu alacaksınız. Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve meyve aromalı içecek yazılarını doğru kontrol etmemiz gerekiyor. Kutusuna bakıldığında hepsi meyve suyu gibi görünüyor. Ama hepsi gerçek meyve suyu değil ve katkı madde sayıları çok farklı. Bu nedenle etiketi doğru okuma kültürü edinilmeli. Gıda katkı maddeleri konusunda bilgi sahibi olunulmalı. Her katkı maddesinin kendine özgü E-numarası vardır. Katkı maddeleri konusunda toplumda bilinen en büyük yanlış bilgi de bu E-numarası bulunan ürünlerin hepsinin kanserojen olduğudur. Bu doğru bir bilgi değil. E-numaraları o maddenin Avrupa Birliği’nde kullanılıyor olduğunu gösterir” dedi.

Gıda Katkı Maddeleri Ciddi Sağlık Sorunlarını Tetikleyebilir

Bazı katkı maddelerinin obezite, kanser, hormonal bozukluklar, kas ve iskelet hastalıkları ve sinir sistemi rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğine ve alerjik bünyeler için gıda katkı maddelerinin hassasiyetle ele alınması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gültekin, “Çoğu zaman doğal ya da zararsız gibi görünen ancak oldukça yapay ve insan sağlığına zararlı ürünlerle de karşılaşıyoruz. Katkı maddeleri yalnızca sağlık açısından değil, aynı zamanda dini hassasiyetler açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlar

tarafından en çok merak edilen konuların başında gıda katkı maddelerinin helal olup olmadığı gelir. Bu maddelerin helallik durumu, elde edildikleri kaynaklara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ürün ambalajı üzerindeki içerik kısmı kontrol edilmeli ve helal sertifikasına dikkat edilmeli. Bu konuda tüketicilerin daha çok bilinçlendirilmesi ve farkındalıkların oluşturulması gerekiyor. Bunu bir kültür haline getirmeliyiz” diye konuştu.

Seminerin sonunda, katılımcıların sorularının yanıtlandığı interaktif bir soru-cevap oturumu düzenlendi.

Program, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’nun Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin’e hediye takdiminde bulunmasının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.