Konya Milletvekili Koçak Türk dünyasının sesi oldu

Konya Milletvekili Koçak Türk dünyasının sesi oldu
İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 19. Genel Kurul Toplantısı Endonezya Parlamentosunun ev sahipliğinde Cakarta’da gerçekleştirildi. MHP Konya Milletvekili Konur Alp KOÇAK, İnsan Hakları Komisyonunun toplantısında söz aldı.

Islam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 19. Genel Kurul Toplantısı Endonezya Parlamentosunun evsahipliğinde Cakarta’da gerçekleştirildi. Toplantıya İSİBAP Türk Grubu üyesi milletvekilleri de katıldı. Türk heyetinde yer alan MHP Konya Milletvekili Konur Alp KOÇAK, İnsan Hakları Komisyonunun toplantısında söz alıp insan hakları bağlamında Türk Dünyası hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Koçak, “sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir temsilcisi olarak değil; aynı zamanda Batı Avrupa’dan Çin’e uzanan coğrafyalarda hakları ve kimlikleri inkâr edilen Türk topluluklarının sesi olarak huzurunuzdayım” diyerek başladığı konuşmasında Batı Trakya’dan Doğu Türkistan’a, Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kafkasya’ya geniş bir coğrafyada hak ihlallerine maruz kalan Türk topluluklarının sorunlarını dile getirdi.

Lozan Antlaşması gibi uluslararası anlaşmalarla azınlık olarak tanınmış olmasına rağmen Yunanistan’da yaşıyan Türklerin temel insan haklarından mahrum bırakıldığını belirten KOÇAK, öz kimliğini ifade etme hakkının kısıtlanması, dini özgürlüklerinin engellenmesi ve ana dilde eğitim veren ilkokulların kapatılması gibi uygulamalar eleştirdi. Koçak, unların, Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’ın güya savunduğu değerlerle açıkça çeliştiğini belirterek Yunanistan’ın Türklere yönelik çifte standardını kınadı.

“Doğu Türkistan’daki Uygur kardeşlerimizi unutmamalıyız” diyen Koçak, bunun evrensel insan haklarına dayanan ilkesel bir duruşun gereği olduğunu vurguladı. Uygurlarla dayanışma içinde olmanın Çin’in toprak bütünlüğüne veya egemenliğine herhangi bir tehdit oluşturmayacağını belirten MHP’li vekil, kitlesel gözaltılar, zorla asimilasyon, dini baskılar ve kültürel yok etme gibi yaygın insan hakları ihlalleri karşısındaki sessiz kalınmaması ve belirterek uluslararası kamuoyunun bu hak ihlallerine tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

1944’te Stalin tarafından sürgüne tabi tutulan Ahıska Türklerinin devam eden hak ve hukuk mücadelesini de dile getiren KOÇAK, sürgünün üzerinden 80 yıl geçmiş olmasına rağmen, hâlâ birçok farklı ülkede dağınık şekilde yaşayan Ahıska Türklerinin bazı ülkelerde temel insan haklarından dahi yoksun bırakıldığını hatırlattı. Ahıska Türklerinin sürgünden önce yüzyıllarca vatan bildiği Gürcistan’a geri dönüşlerinin güvenli ve gönüllü dönüşlerinin sağlanması gerektiğini savunan Koçak, Ahıskalılara vatandaşlık ve kültürel kimliğin tanınması gibi hakları gecikmeden vermesi için İSİPAB üyelerine Gürcistan’a baskı yapılması çağrıda bulundu.

Son olarak Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı adaletsiz ve ikiyüzlü tavra değinen Koçak, Kıbrıs’ta kalıcı çözümün ancak adada iki devlet olduğu gerçeğinin kabul edilmesiyle mümkün olduğunu savundu ve KKTC’nin tanınması çağrısında bulundu. “Adada kalıcı ve istikrarlı bir barış, ancak Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve eşit statüsünün tanınmasıyla mümkündür” diyen Koçak, Kıbrıs Türklerinin barışçıl bir şekilde bir arada yaşama yönünde güçlü bir irade göstermiş olmasına rağmen yarım asırdan uzun süredir izolasyon ve siyasi dışlanmayla karşı karşıya kalmasını eleştirdi.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde hak ihlallerine maruz kalan Türk topluluklarını gündeme getiren MHP Konya Milletvekili Koçak, bu durumlar karşısında sessiz kalmanın suç ortaklığı anlamına geleceğini savundu ve İslam İşbiliği Teşkilatı üyesi ülkelerin temsilcilerinin ahlakî bir sorumluluk taşıdığının altını çizerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.