Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci anıldı
İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlenen Gazeteci- Yazar Seyit Küçükbezirci’yi Anma ve Vefa Günü Programına Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, yönetim kurulu üyeleri, Küçükbezirci ailesi ve gazeteciler katıldı.
Programa Gazeteci-Yazar Uğur Özteke ve Seyit Küçükbezirci’nin torunu Seyit Alper Küçükbezirci konuşmacı katıldı.
Programı yöneten Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Konya aşığı olan Seyit Küçükbezirci’nin derneğin kurucusu olduğunu, Konya kültürüne ve basın hayatına çok önemli hizmetler verdiğini belirterek, “ Derneğimiz Kurucu başkanı merhum Seyit Küçükbezirci, gazetecilik yaptığı dönemlerde bu mesleğin çilesini çekti ama hiç bir yılmadı. Dernekte de kuruluşundan itibaren birlikte çalıştık. Çok farklı ve fedakâr bir insandı. Dernekçi, Gazeteci, folklorcu ve edebiyatçı gibi değişik kimlikleri taşıyan ender insanlardandı. Birçok şey onun ilkelerine uymazsa olmazdı. Seyit bey, siyasi görüşünü öne çıkarmaz ve hiçbir insan ayrımı yapmazdı. Konya çok sevdiği gibi, Konya aşığı bir insandı. Onun kriteri Konya kültürüne hizmet etmekti. Konya kültürüne hizmet edenlere derin bir saygısı vardı. Zengin bir arşivi, gazete koleksiyonu ve kütüphanesi vardı. Onun adının yaşayacağı bir vakıf kurulmalıydı. Salgın ve benzeri nedenlerden dolayı bu yapılamadı. Ölüm yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.
Ahde Vefa için Konya’ya hizmet edenleri yaşatmalıyız
Seyit Küçükbezirci’nin gazetecilik ve köşe yazarlığı hakkında konuşan Gazeteci-Yazar Uğur Özteke, “Rahmetle andığım Seyit abi ile kader birliği yaptık. Akıl aldık ve bilgisine başvurduk. Seyit abi, İhsan Kayseri ve Nail Bülbül abilerin kitabını her zaman yanımda bulundurmaktayım. Günümüzde aramızdan ayrılanlara, şehrimizin basınına, kültürüne, istihdamına hizmet etmiş kişilere karşı görev ve sorumluluklarımızı yeterince yerine getiremiyoruz. Ahde vefa örneği Seyit Küçükbezirci’nin isminin bir sokağa verilerek yaşatılması gerekiyor. Bu talebimizi belediye başkanlarımıza iletiyoruz. Gazeteci-Yazar Orhan Samur öldüğünde isminin Selçukluda yaya üst geçidine verilerek yaşatılmasını sağladık. Şehrimizde birçok mahalleye Petek, Üsküp, Deniz gibi anlamsız isimler veriliyor. Bu şehri yönetenlere soruyorum; neden şehrimize hizmet etmiş insanların isimleri sokaklara ve caddelere verilmiyor? Seyit Abi gibi gazeteciler, 1960-1970 yıllarının gazetecilerindendir. Onların hizmetleri ve yaptıkları karşısında bizler hiçbir şey yapmıyoruz. O inandığı değerlerin olmadığı hiçbir işte yer almazdı. Onun özünde insanlık vardı. Yazdığı yazıları benim bugün yazmam mümkün değildir. Bizim yapamadıklarımızı hep yaptı. Bir duruşu vardı. Onu rahmetle ve özlemle anıyoruz.”
Dedemin mirasına sahip çıkıyoruz
Torunu Seyit Alper Küçükbezirci dedesi Seyit Küçükbezirci’yi anlatarak, “Dedem Seyit Küçükbezirci’nin torunu olmak hem çok güzel hem de çok zor bir şeydir. Hele onun emaneti olan mirası taşımak ayrı bir onurdur. Çok değişik bir insandı. Tek erkek torunu olduğumu için de mirasına sahip çıkmamı istemişti. Onun yazılarından ve hakkında yazılanlardan bir kitap yayınladım. Onun çalışıp tamamlayamadığı kitaplarını yayına hazırlamak benim ve Küçükbezirci ailesinin en önemli bir görevidir. Dedem Yusuf Hocamın da söylediği gibi, Konya aşığı bir insandı. Bu nedenle Konya’dan hiçbir zaman ayrılmadı, ayrılmayı da düşünmedi. Bugün Bezirci ailesi olarak Konya dışında yatırımımız olmadıysa bu yüzdendir. Dedem Seyit Küçükbezirci’nin şehrimizin kültürüne çok önemli şeyler katmıştır. Uğur abinin söylediği gibi, onun ve onun gibilerin isimleri şehrimizdeki sokaklara verilerek yaşatılması beklenir. Torunu olarak onu Rahmetle ve minnetle anarken, mirasını yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından dernek üyesi Ali Işık, gençliğinden itibaren yakından tanıyan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun Seyit Küçükbezirci’yi anlattığı yazısını okudu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.